Mikrolaineahi töötab põhimõttel, kus mikrolained pööravad polaarseid (ühes otsas positiivne ja teises otsas negatiivne laeng) molekule, tekitades nende mehaanilise liikumise, mis omakorda tekitab soojenemise. Tüüpiline polaarne molekul on veemolekul, sellepärast saab soojendada vaid vett sisaldavaid toite, topsid ei soojene, rasvamolekulid pole polaarsed ja ei saa toitu seetõttu pruunistada.
Wikipedia ütleb, et kiirgust saab palju rohkem mobiiltelefonist kui mikrolaineahjust.
Ohtudena on välja toodud vee ülekuumenemine- võib juhtuda, et vesi ei hakka keema 100C juures, kui nüüd tops välja võtta ja natuke liigutada, siis hakkab ta ühe hetkega keema ja võib tekitada (auru)põletusi.
Suletud anumates võib tekkida ülerõhk, sest aur vajab rohkem ruumi kui vesi ja nad võivad plahvatada või põlema süttida.
Metallesemed võivad käituda antennina ja moodustada elektrilahendusi.
Kõige ohtlikum on vist toitainete muutus toidus. Näiteks B12-vitamiin väheneb 30-40%.
Brokkoli kuumutamisest 3 viisil:
"Clear disadvantages were detected when broccoli was microwaved, namely high losses of flavonoids (97%), sinapic acid derivatives (74%) and caffeoyl-quinic acid derivatives (87%). Conventional boiling led to a significant loss of flavonoids (66%) from fresh raw broccoli, while high-pressure boiling caused considerable leaching (47%) of caffeoyl-quinic acid derivatives into the cooking water. On the other hand, steaming had minimal effects, in terms of loss, on both flavonoid and hydroxycinnamoyl derivative contents."
link
Vigastused mikrolaineahjuga, mingid hullud panid oma lapsed sinna sisse
http://en.wikipedia.org/wiki/Microwave-related_injury
Üldiselt ei tohiks mikrolaineahi väga ohtlik olla, vähemalt mitte ohtlikum kui toidu praadimine pannil õliga, sest seal tekib ka vähkitekitavaid aineid, ja rääkimine mobiiltelefoniga kokku. Toores toit on vist ikka kõige kasulikum.
Üks mikrolaineahju puuduseid on ka kindlasti see, et kuna ta uks on väiksem kui tavalise ahju uks ja mikrolaineahi asub tavaliselt maapinnast kõrgemal, siis võib selle uksega kiikudes rohkem viga saada kui kiikudes tavalise ahju uksega. Teisest küljest, suuremate vigastuste korral saab tootja kohtusse andmisel suuremat raha nõuda (tõsilugu)

This. Is. SPARTA!