Imelihtne oapasteet

Moderaatorid: Max Powers, k10

Imelihtne oapasteet

PostitusPostitas ArdenE » 12 Mai 2009 23:58

250 g kuivatatud põldube
150 g porgandeid
1 sibul
100 g oliiviõli
1/2 sidruni mahl
soola, pipart.

Leota ube üleöö vees. Seejärel loputa need ja keeda pehmeks. Keemise lõpu poole lisa sool.
Keeda porgandid.
Sibul hakkida ning kuumutada pannil õlis klaasjaks.
Pane kõik ained (kaasa arvatud õli) köögikombaini (võid kasutada ka saumikserit) ning mikserda kõik ühtlaselt purustatud massiks.
Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga.

Pilt
Viimati muutis ArdenE, 03 Juul 2009 12:24, muudetud 3 korda kokku.
Kasutaja avatar
ArdenE
.
.

PostitusPostitas Indrek » 14 Mai 2009 22:58

tundub rohkem pasteeti järgi aimav retsept, kui ise teinud, mis veelgi lihtsam :)

leota oad ja keeda soolaga. köögikombainis massiks purustades lisa purkus pressitud küüslauku ja tavalist õli ning voilaa - litsu aga leivale

ja kusjuures väga hea määre on see oapasteet tõesti
Power is measured in Decibel
Kasutaja avatar
Indrek
Vegan Power
Vegan Power

PostitusPostitas ArdenE » 16 Mai 2009 12:00

Aeduba on toiteväärtuselt lähedane aedhernele. Mineraalaineid kaaliumi, kaltsiumi, rauda ja rasvu ning C-vitamiini sisaldavad oad rohkem kui herned.

Vitamiinidest on aedoas olemas peaaegu kõik B-grupi vitamiinid, karotenoidid (A-vitamiini eelvitamiinid) ja C-vitamiin. Aedoa terades sisaldub vaske ja tsinki rohkem kui enamikus köögiviljades.

Nagu teame, on tsink oluline organismis osa ensüümide, insuliini ja hormoonide sünteesis.

Aedoad on rikkad valgu poolest (4-6%), oavalkude toiteväärtus on ligikaudu võrdne lihavalguga. Inimese seedekulgla omastab aedoavalke paremini kui näiteks kala- või lihavalke. Aedoavalk on lihavalgust väärtuslikum ning ubades on kuus korda rohkem valke kui piimas ja kolm korda rohkem kui nisuleivas.

Kõige paremini omastab organism valku kergelt kupatatud ubadest. Aeduba sisaldab tähtsamaid aminohappeid: metioniini, triptofaani, lüsiini, arginiini, türosiini ja histidiini.

http://nammy.pbworks.com/Aeduba
Kasutaja avatar
ArdenE
.
.

PostitusPostitas ArdenE » 17 Mai 2009 09:53

Tegin eile seda pasteeti retseptis kirjeldatud moel. Peab ütlema, et porgand, praetud sibul ja rasvaine lisavad volüümi.
Samuti lisasin köögikombaini veidi keedetud vett, et pasteet mahlakam saaks.

Sööngi seda praegu iseküpsetatud leivaga. Peale ladusin kurki, tomatit ja lilla sibula rõngaid.

Väga maitsev :)
Kasutaja avatar
ArdenE
.
.

PostitusPostitas Beautiful » 19 Mai 2009 22:32

Küpsetan ka juba teist kuud ise leiba. Mina teen tavalises ahjus juuretise peal. Poeleib on unustatud :)
Teadlikkus - ainus adekvaatne vahend ümbritseva hindamiseks.
Kasutaja avatar
Beautiful
foorumi aktivist

PostitusPostitas ArdenE » 20 Mai 2009 14:04

Beautiful kirjutas:Küpsetan ka juba teist kuud ise leiba. Mina teen tavalises ahjus juuretise peal. Poeleib on unustatud :)

Ma ise küpsetan masinaga ja sellest on siin kuskil ka teema, vist oli "Leivaküpsetaja" all, aga Sa võiksid jagada oma leivaretsepte ja kogemusi leivaküpsetamisest.
Ja kas ostad valmis juuretise poest või teed ise jne...
Kasutaja avatar
ArdenE
.
.

PostitusPostitas Beautiful » 21 Mai 2009 21:56

Sain juuretise ühelt inimeselt, iga kord võtan törtsu taignasegu segatud taignast ja panen külmkappi ja nii ta kasvatab ennast. Külmkapis ta võib seista 3 nädalat kui vaja. Pere muud leiba ei taha, mis mul üle jääb...igasugu seemneid panen sisse, isegi pähkleid, erinevate jahudega olen ka proovinud, isegi olen jahvatatud astelpaju sisse pannud :D (see tegi selliseks mõrudamaks), kanepijahu, linajahu, jms LInajahu on ikka väga hea asi, speltajahu olen ka pannud, maitse asi, mõnele just meeldib, mulle eriti mitte. Kogu leivavalmistamise protsess võtab u 30 tundi, mitte pidevalt: ühel päeval segad juuretise sisse nats jahu ja siis 16 tundi ta juuretab ennast soojas (peab olema soe vähemalt 25 kraadi). Siis segad kogu staffi kokku, kõike head ja paremat ja siis paned kerkima ca 4-6 tundi. Lõpuks läheb umbes 1 tunniks ahju. Kõige parem on ta järgmisel päeval pärast küpsetamist.
Poes müüakse ka juuretist ja ise saab ka teha, ma arvan et ise on päris keeruline teha vist. :roll: Ma ei ole suurem asi kokk aga iga korraga ikka tuleb oskusi juurde. Võibolla igavesti ei viici küpsetada aga praegu on küll õhin sees :wink:
Kes retsepti tahab, siis võin saata, aga juuretisega läheb raskeks.

Vahest söön seda leiba lihtsalt toidukorrana, kuna seal on igasugu seemneid sees, siis ta on nagu toit omaette. Hea on see, et saad oma maitse järgi teha ja tead ise, mida sisse paned. Igal ühel oma maitse, selles mõttes on küll mõnus. MIna näiteks leiva sisse nisujahu ei pane. Ja see ka, et ta seisab hästi kaua, meil muidugi süüakse ruttu ära, aga see leib pidi 2 nädalat seisma. Ma teen korraga 3 pikka pätsi (küpsetusvormitäit) ja see läheb u 5-7 päevaga.
Teadlikkus - ainus adekvaatne vahend ümbritseva hindamiseks.
Kasutaja avatar
Beautiful
foorumi aktivist

PostitusPostitas Tiiger » 22 Mai 2009 07:53

Ma tahaks küll retsepti. Tartus olen juuretist müügil näinud Supilinna ökopoes (Oa tänavas).
Kuni on tapamaju, on ka lahinguvälju. (Lev Tolstoi)
Kasutaja avatar
Tiiger
.
.

PostitusPostitas ArdenE » 03 Juul 2009 12:21

Tegin retsepti väikese muudatuse ja asendasin margariini oliiviõliga, samuti lisasin sidrunimahla.

Olen seda pasteeti nüüd proovinud mitmel erineval moel teha ja peab ütlema, et oliiviõliga on see parim ja sidrunimahl annab väga palju juurde.
Mõnes mõttes maitseb see pasteet mulle sellisel moel rohkem kui hummus.

Võimalik, et hummuse puhul jätab soovida just konservherneste kasutamine. Peaks proovima ise kikerherneid keeta.
Ise keedetud herned ja oad on ikka hoopis midagi muud kui konserveeritud kraam.
Kasutaja avatar
ArdenE
.
.

PostitusPostitas Marjaana » 03 Juul 2009 19:56

Peakska tegema, muidu teen oakotlete ;)
Kasutaja avatar
Marjaana
räägib kaasa

Mine Soolased toidud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist